Пятница, 26.04.2024, 05:57
Газета Нико Поль
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Наш опрос
Какая тема вас интересует в первую очередь?
Всего ответов: 819
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2009 » Сентябрь » 4 » Полтавська компанія нікопольских істориків
10:06
Полтавська компанія нікопольских істориків

Як приємно отримувати сюрпризи - особливо в наші нелегкі часи! Чудовим подарунком вчителям історії шкіл міста до початку навчального року була поїздка до Полтави. Організували цю подорож вчитель історії школи № 6 Іван Коваленко, інспектор міського відділу освіти і науки Ольга Кальник та незмінний керівник міського методичного об'єднання, вчитель історії школи №5 Марія Зель.

22 серпня вчителі міста відвідали історичні місця, пов'язані з Полтавською битвою, 300-річчя якої відзначали в червні цього року, переглянули оновлену експозицію в музеї «Поле Полтавської битви». Історики славетного обласного центру поділилися  з результатами досліджень маловідомих сторінок історії славетної баталії, навколо якої останніми часами в наковому середовищи точиться чимало суперечок та дискусій. Ця інформація, безперечно, допоможе вчителям з Нікополя більш детально та більш обєктивно ознайомити учнів з важливою історичною подією 1709 року. В цей день ми поповнили свої знання й про славного українця Івана Котляревського - автора «Енеїди», відвідали садибу-музей поета, прогулялися по чудовому місту.

Наступного дня нам пощастило здійснити одну із мрій кожного українця - ми приїхали на Сорочинський ярмарок, який працював останній день. Національний святковий ярмарок відбувається у Великих Сорочинцях наприкинці серпня щорічно от уже протягом майже півсторіччя.

Зустрілися ми з героями Гоголя та із самим Миколою Васильйовичем, мандрували містечком майстрів, які з'їхалися з усієї України. Нам надзвичайно сподобалися та запам'яталися ляльки-мотанки полтавської майстрині Наталії Свиридюк з Полтави, з якою ми познайомилися особисто. Стало зрозумілим: щоб відчути дух ярмарку, треба хоч раз у житті просто тут побувати.

Історики відвідали музей Миколи Гоголя, дізналися про цікаві факти з його життя. Вражаючим було знайомство з храмами XVIII, XIX ст., які збереглися на Полтавщині, а частину яких відбудовано в XX ст. Вони зачарували своєю архітектурною досконалістю, красою, легкістю барочних форм та оздоблень. Довелося побувати також в Диканьці, в інших чудових історичних місцях.

Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, старовинному козацькому містечку, просто зачарував нас. Гончарна столиця України здивувала галереєю монументальної й садово-паркової глиняної скульптури (ми налічили 176 витворів!). Кожен із нас на згадку придбав вироби талановитих гончарів.

А як не згадати памятник садово-паркового мистецтва «Бузковий гай», калиновий гайок, березові алеї біля мальовничих ставків, дуби-велетні, яким більше 400 років, - все це ми побачили в колишньому маєтку Кочубея.

Чудові краєвиди, добрі люди, талановиті майстри, музеї, пам'ятники викликали у нас бажання ще раз відвідати Полтавщину – без заперечння, один з наймальовничих куточків України, справжній велетенський музей під відкритим небом.

Вчителі вдячні організаторам і спонсорам за свято, яке вони подарували нам. А нікопольчанам побажаємо одне: обов'язково хоча б раз у житті відвідати Полтаву та Полтавшину. Повірте нам, не пошкодуєте!

 

Валентина ЧАСОВИКОВА,

Марина КАРТИШКІНА,

вчителі середньої школи №19

 
Просмотров: 950 | Добавил: Roves | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архив записей
Друзья сайта
  • Персональный сайт редактора
  • Новости Никополя
  • Партия регионов. Никополь. Официальный сайт
  • return_links(); ?>
    Василий Архипов © 2024Создать бесплатный сайт с uCoz